Paella

Paella
Paella doet me denken aan strandvakanties. Met deze pan op de tuintafel neem ik ook wel genoegen.
Mocht er wat aan de onderkant van de pan wat aanbranden, is dit niet erg, dit is zelfs typerend voor een paella.

Voor een grote pan
Olijfolie
2 stuks kippendij in reepjes gesneden
1 pak plakjes chorizo
400 gram zeevruchtenmix of alleen de vis die jij lekker vind.
2 uien
3 teentjes knoflook
1 tomaat
1 tl peperpuree
1 El paprikapoeder
Paar safraandraadjes
1 liter kippenbouillon
Handjevol peterselie
1 citroen
425 gram parboiled rijst of een andere korte korrel rijst
1 paprika
1 kommetje bevroren doperwten

Los de safraandraadjes op in de bouillon en zet even aan de kant.
Pak een grote pan, liefst een paellapan.
Bak hierin in een scheutje olijfolie de kip even aan beide kanten kort aan.
Haal uit de pan. Bewaar de olie en het losgekomen vet van de kip in de pan.
Als je bevroren zeevruchten gebruikt Spoel deze eerst af onder koud water zodat ze wat ontdooien en niet zoveel vocht meer loslaten in de pan. Bak deze dan even aan in dezelfde pan als waar de kip in is gebakken. Haal er weer uit.
Snijd de chorizo in reepjes en bak ook weer even aan in de zelfde pan en zet ook aan de kant.
Snipper de ui en pers de knoflook, doe samen in de pan en bak tot de ui glazig ziet. Voeg dan de fijngesneden tomaat en de peperpuree toe. Bak even een paar minuten mee. Doe de paprikapoeder erbij roer even goed door en voeg dan de liter bouillon toe. Breng aan de kook en doe dan de rijst, kip, peterselie en sap van een halve citroen erbij. Kook dit alles op middellang vuur met de deksel op de pan voor 5 minuten. Doe dan de chorizo en de in blokjes gesneden pprika erbij en kook verder voor 10 minuten. Kijk nu of je rijst al bijna gaar is of dat je nog vocht moet toevoegen omdat het droog staat, als er nog vocht nodig is doe dit dan in kleine beetjes. Voeg dan voor de laatste 5 minuten de zeevruchtenmix en doperwten toe en eventueel nog wat citroensap en zout naar smaak. Ik vind dit zelf erg lekker en doe dat dan ook zeker. Roer goed door en stoom tot het vocht verdampt is aan de pan.
Garneer met peterselie en schijfjes citroen.